Als marketingmanager heb je de rebranding succesvol afgerond. Nu maar hopen dat het merk consistent binnen en buiten de organisatie wordt uitgedragen. Al een paar weken na de introductie van de nieuwe huisstijl zie je het gebeuren. De PDF met de merkrichtlijnen wordt rondgestuurd en zowel interne als externe partijen gaan enthousiast met de bronbestanden aan de slag. En weg is het overzicht, weg is de controle. Het merk versnippert waar je bij staat.

Verspreiden in plaats van versnipperen

Begin daarom al tijdens de voorbereiding van de rebranding met merkbeheer en kies meteen voor een Brand Portal. Dat is beter voor het merk en zo kan de marketingmanager ook tevreden blijven. 

Een Brand Portal is veel meer dan een online huisstijlhandboek. Het is een online platform om interne en externe gebruikers van het merk optimaal te informeren, te faciliteren en te inspireren. Door al in de voorbereidingsfase een Brand Portal te ontwikkelen voorkom je de versnippering en kun je de interesse die er nu is voor het merk vasthouden, verlengen en verhogen.

Brand portals zijn er in alle soorten en maten

In een Brand Portal komen alle actuele huisstijl- en merkrichtlijnen, bronbestanden, merkbouwstenen en ontwerpen van merkdragers samen. Visueel en tekstueel, compleet met voorbeelden en achtergrondinformatie over het onderwerp. Een Brand Portal kan ook geavanceerd faciliteren. Bijvoorbeeld met een functionaliteit waarmee visitekaartjes, posters en advertenties automatisch opgemaakt worden, uiteraard volgens de richtlijnen. Een actieve Brand Portal functioneert als een community waar gebruikers van alles op het gebied van het merk delen en elkaar kunnen inspireren. Via een geautomatiseerd goedkeuringsproces kan de manager zien of alles volgens de richtlijnen verloopt en of de juiste merkbeleving is toegepast.

Contentstrategie is essentieel

Het is van belang een contentstrategie te formuleren waarin je bepaalt hoe je dit grote aanbod aan informatie het beste kunt overbrengen. Specificaties en bronbestanden zijn bijvoorbeeld voor ontwerpers handig, maar niet voor anderen relevant. Deze zouden bijvoorbeeld een vaste plek kunnen krijgen in een submenu zodat de ontwerpers het snel vinden. Kortom, zorg voor een uitnodigende navigatie. Stel jezelf bijvoorbeeld als doel dat iedere bezoeker binnen 3 muisklikken vindt wat hij nodig heeft. De zoekfunctie op een Brand Portal is wat dat betreft al een immens voordeel ten opzichte van een statisch huisstijlhandboek in PDF.

Voorkomen is beter dan versnipperen

Het lijkt een open deur, maar nog vaak wordt de meerwaarde van een Brand Portal onderschat en lijkt een PDF als huisstijlhandboek afdoende. En dat terwijl de Portal het middel is om de consistentie, herkenbaarheid en visuele uitstraling gericht te waarborgen. In een Brand Portal kun je wel makkelijk richtlijnen delen met verschillende doelgroepen, ben je geen tijd meer kwijt aan het verspreiden van het huisstijlhandboek en bronbestanden en heb je permanent grip op versiebeheer van richtlijnen en bronbestanden.

De efficiency levert al snel sterke kostenbesparingen en tijdswinst op. Daar wordt je merk alleen maar sterker van.